Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki usuwając twarde miejsca oraz zmiksować na papkę. To samo uczynić z czosnkiem, cebulą i czerwoną papryką. Całość przełożyć do wysokiego i szerokiego garnka i gotować do momentu zredukowania 1/3 części. U mnie trwało to około 30 minut. Pozostałą część przetrzeć przez sitko i ponownie przełożyć do garnka. Przyprawić do uzyskania oczekiwanego smaku, gotować na wolnym ogniu do odparowania wody i zgęstnienia ketchupu. Ja tak przygotowany ketchup zostawiłam na noc w naczyniu, rano posmakowałam (na zimnym ketchupie lepiej można wyczuć smak i ewentualnie doprawić). Ponownie zagotować, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Słoik trzyma jak pokrywka jest wklęsła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz