Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru (do wyrastania drożdży)
- łyżeczka soli
- 2 łyżki maku niebieskiego
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wrzucić drożdże, zasypać cukrem i rozpuścić. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło lub margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Jako roztrzepać z wodą. Mokre składniki (zaczyn drożdżowy, jajko i margarynę) połączyć i dodać do mąki. Całość zamieszać łyżką, przełożyć na blat i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałek długości około 30 cm i zapleść warkoczyk, podwijając końce pod spód. Chałkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć, wierzch posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec następne 15 minut do uzyskania pięknego złotego koloru. Chałkę studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz