czwartek, 7 listopada 2013

Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, dżemem i galaretką

Przyszedł czas na słodką roladę. Ogólnie u mnie w domu bardzo rzadko piecze się ciasta z kremami, wolimy serniki, makowce, babki itp. Postanowiłam przygotować nieco inną roladę ... ciemną kakaowo-czekoladową i dla kontrastu biały krem śmietanowy. Całość uwieńczyłam dżemem z owoców leśnych i kawałkami truskawkowej galaretki. Pyszne połączenie.



Składniki:

- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 tabliczki starej gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 małe szklanki wody
- 1 śmietanka 30%
- łyżka cukru pudru
- polewa czekoladowa + ewentualnie posypka.

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do całkowitego stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek pod koniec wsypując małymi partiami cukier i dalej ubijać. Dodawać po 1 żółtku i ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodawać mąkę i delikatnie mieszać, uważając, aby piana nie opadła. Pod koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać w masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie masę, piec około 12 minut w temp. 180 stopni. Ściereczkę kuchenną posypać cukrem waniliowym. Wyłożyć na niej upieczony biszkopt papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier. Biszkopt zwinąć razem z ręcznikiem w rulon wzdłuż dłuższego z boków. Zostawić na kilka minut. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem.

Biszkopt rozwinąć, całość posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę, na to rozłożyć równomiernie śmietanę. Całość delikatnie zwijać w roladę. Owinąć ciasno ręcznikiem lub papierem i umieścić w lodówce na kilka godzin. Po stężeniu polać ciasto polewą czekoladową i udekorować wg uznania.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...