piątek, 15 listopada 2013

Pizza z boczkiem i pieczarkami na cienkim spodzie

Bardzo lubię przygotowywać pizzę. Pizzę piekę kilka razy do roku, bez znaczenia czy okazją jest obiad czy impreza. Najczęściej wybieranymi dodatkami jest boczek, salami, kukurydza, pieczarki. Dzisiejsza pizza powstała na cienkim spodzie.




Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki ciepłej wody

dodatkowo:
- 20 dkg boczku wędzonego
- 30 dkg sera
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 2 pieczarki
- łyżka sosu pomidorowego lub ketchupu
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5-6 oliwek
- przyprawa do pizzy
- 6 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pizzę. Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, oliwę i zagnieść jednolite i miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
W tym czasie przygotować składniki: boczek pokroić na niewielkie plasterki, ogórka, pieczarki pokroić na podłużne plastry i obsuszyć. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić na plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, w razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Położyć na blaszce do pieczenia wysypanej mąką. Całość spodu do pizzy nakłuć widelcem. Posmarować sosem, posypać połową startego sera. Układać na całości resztę składników, przyprawić przyprawą do pizzy, na końcu całość zasypać serem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...