piątek, 15 listopada 2013

Kartoffelsalat - niemiecka sałatka ziemniaczana

Bez tej sałatki nie umiem wyobrazić sobie żadnego grilla w Niemczech :) Bardzo prosta w wykonaniu, stanowi idealne uzupełnienie ugrillowanego mięska.



Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki jogurtu naturalnego  
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- pęczek szczypiorku


Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, oliwą, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do sosu. Plasterki ziemniaków wymieszać z sosem i pozostawić na 2-3 godziny, aby ziemniaki przeszły sosem.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...