środa, 4 grudnia 2013

Naleśniki z nadzieniem owocowo-twarogowym

Kiedyś miałam dylemat czy zrobić naleśniki z twarogiem czy z dżemem i poszłam na kompromis: zmieszałam dżem owocowy z twarogiem. Teraz takie naleśniki robię najczęściej, gdyż mieszanka bardzo nam posmakowała. Jakiś czas temu usłyszałam, że moje naleśniki nie ociekają tłuszczem, są tak "czyste", że mogą jej jeść dzieci w pościeli :)



Składniki:

- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1,5-2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- kostka 200 g twarogu
- 2 łyżki dżemu owocowego

Przygotowanie:

Do miski wlać mleko i wodę, dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Wbić 2 jajka. Całość mieszać wsypując mąkę. Ciasto powinno posiadać dość gęstą konsystencję, jednak na tyle płynną, aby mogło bez przeszkód się rozlewać po patelni po wlaniu na jej środek. Pod koniec dodać olej i wymieszać. Twaróg wymieszać z dżemem i łyżką cukru waniliowego. Naleśniki smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni - bez użycia tłuszczu! Na usmażone placki nakładać farsz twarogowy i zwijać w rulon. Podawać z kubkiem gorącego kakao.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...