czwartek, 12 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy farsz

Farsz do tych pierogów przygotowuję nieco inaczej niż większość osób jakie znam. Taki farsz przygotowywała moja mama i pierogi zawsze bardzo nam smakowały. Zarówno kapustę i grzyby mielę przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku, dzięki czemu farsz posiada zwartą kleista konsystencję. Bardzo dobrze formuje się pierogi i smak jest równie super.



Składniki na ciasto:

- 1 kg mąki
- 1 jajko
- około 2 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg grzybów leśnych suszonych
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju
- pieprz, sól

Przygotowanie:

Kapustę obgotować, odcisnąć. Grzyby obgotować, dokładnie opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę zmielić w maszynce do mięsa z użyciem sitka z najmniejszymi oczkami. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej kapusty i grzybów. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.

Pierogi idealnie smakują z barszczem czerwonym, uwielbiam zarówno wersję prosto z wody jak i te odsmażane.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...