piątek, 13 grudnia 2013

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuszki chodziły już za mną bardzo długo. Pamiętam moje pierwsze podejście do racuchów parę ładnych lat temu, oczywiście próba okazała się nieudana. Problem leżał w zbyt gęstym cieście, racuchy bardzo źle się nakładały na patelnię. Metodą prób i błędów powstał przepis na idealne racuszki, puszyste i w dzisiejszej wersji ... przepysznie jabłkowe.


Składniki:

- 1,5 szklanki mleka ciepłego mleka
- 13 łyżek mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży
- 2 duże jabłka
- tłuszcz do smażenia
- łyżka octu, wódki lub spirytusu

Przygotowanie:

 Z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajko, dodać resztę mąki i wsypać mąkę. Całość mieszać podlewając resztą ciepłego mleka. Na końcu wmieszać ocet i starte jabłka. Zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką za każdym razem moczoną w gorącej wodzie (ciasto się wtedy nie klei do łyżki). Podawać posypane obficie cukrem pudrem.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...