środa, 18 grudnia 2013

Zrazy wołowe zawijane - rolada wołowa

Kolejne tradycyjne danie kuchni staropolskiej - zrazy wołowe zawijane z kawałkami warzyw, zwane również roladą wołową. Podawane najczęściej z kluskami śląskimi i polane sosem śmietanowo-grzybowym.



Składniki:

- plastry mięsa wołowego
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1/2 cebuli
- 2 ogórki kiszone
- łyżka musztardy
- 1/2 kromki chleba razowego
- sól, pieprz, łyżka słodkiej czerwonej papryki mielonej
- ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- łyżka mielonych grzybów suszonych
- łyżka mąki

Przygotowanie:

Plastry delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić i posmarować musztardą. Na każdy plaster nakładać paski boczku, cebuli, ogórka i chleba. Zawijać rulon i spinać wykałaczką. Posypać pieprzem i obficie czerwoną papryką oraz delikatnie mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Zalać szklanką wody wymieszaną z pozostałością tłuszczu po smażeniu zrazów na patelni. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 40 minut do wyparowania większości wody. Wrzucić mielone grzyby i w razie konieczności zagęścić sos mąką lub komką rozgotowanego pieczywa razowego. Zabielić łyżką śmietany.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...