czwartek, 2 stycznia 2014

Domowy sos czosnkowy

Kto wyobraża sobie kebab, pizzę czy choćby zapiekankę bez sosu czosnkowego. Uwielbiam czosnek i jem go w każdej postaci - oczywiście tylko wtedy kiedy mogę :) Dość często przygotowuję sos czosnkowy - ten domowy jest prosty i bardziej aromatyczny a przy okazji nie zawiera szkodliwych substancji konserwujących.


Składniki:

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- szczypta cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta posiekanego koperku
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem na jednolitą gładką masę. Wcisnąć przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekać), dodać sól, pieprz, cukier i koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinkę do lodówki do zmieszania się aromatów.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...