niedziela, 12 stycznia 2014

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna, sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, która swoje pochodzenia zawdzięcza Węgrom. Zupa gotowana na bazie mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny i warzyw. Swój intensywny kolor zawdzięcza przysmażonej sproszkowanej czerwonej słodkiej papryce. Najlepiej smakuje podana w chlebowej miseczce (kliknij po przepis). Smacznego.



Składniki:

- 40 dkg mięsa wołowego
- 20 dkg mięsa wieprzowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 10 dkg pieczarek
- 2 pomidory bez skórki
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- majeranek (1 łyżka), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), pieprz, sól, czerwona słodka papryka (1 łyżka), czerwona ostra papryka (1/2 łyżeczki), liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Mięso pokroić w większą kostkę, posypać solą, podsmażyć na maśle. Pod koniec obsmażania dodać czerwoną paprykę i smażyć razem z mięsem aż uzyskają brązowawy kolor. Mięso przełożyć do garnka, zalać szklanka wody, wrzucić liść, ziele, posolić oraz gotować około 1 godziny aż mięso zrobi się miękkie. Cebulę pokroić dość drobno, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojone w plastry pieczarki i wciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażyć do zmiękczenia pieczarek. Dodać do wywaru mięsnego. Paprykę, pomidory i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w krążki i dodać do wywaru. Całość gotować jeszcze około 40 minut. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, ziołami oraz ostrą papryką.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...