wtorek, 11 lutego 2014

Ciastka kruche bez dodatku aromatów

Są to najzwyklejsze kruche ciastka. Bez dodatku żadnych aromatów, skórek z cytrusów czy dżemów. Takie proste, łatwe, o smaku, który zapewne każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa.




Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,65 szklanki cukru pudru (100g)
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, masła, żółtka, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Foremką wykrajać ciastka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić. Całość posypać cukrem pudrem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...