poniedziałek, 10 lutego 2014

Kruche ciastka z konfiturą

To już chyba tradycja, że w piątek wieczorem zabieram się za wykombinowanie czegoś słodkiego na weekend. Dziś postanowiłam wypróbować przepis na kruche ciasteczka przekładane konfiturą. Przepis pochodzi z niepozornej książeczki real: "Gotuj z przyjemnością". Taka mała gratisowa książeczka kryje w sobie sporo ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na ciasteczka jest już kolejnym przepisem jaki postanowiłam wypróbować. Napotkałam jednak problem, jak dla mnie nie mały i muszę w najbliższym czasie się go pozbyć - brakuje mi foremek do wykrawania ciastek. Posiadam foremki zwierzątek i serduszka, a nie mam zwykłych gwiazdek czy kwiatków. W najbliższym czasie muszę się wybrać na jakieś małe zakupiki :)




Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,65 szklanki cukru pudru (100g)
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- konfitura (u mnie różana)

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, masła, żółtka, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Foremką wykrajać ciastka. W co drugim wyciąć mniejszy środek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić. Ciastka pełne smarować konfiturą i przykrywać ciastkiem z dziurką. Całość posypać cukrem pudrem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...