piątek, 7 lutego 2014

Kruche ciasteczka Joli

Przepis na te ciastka należy narazie do jedynych przepisów, których sama nie wypróbowałam a zamieściłam na blogu. Znając jednak osobiście osobę, która je wykonała mogę z czystym sumieniem poręczyć, że są wyśmienite. Mam jednak nadzieję, że za jakiś czas skosztuję tego przysmaku na spotkaniu przy filiżance kawy. A wtedy będę na pewno mogła dopisać kilka zdań nie tylko na temat ich wyglądu a także smaku :)



Składniki:

- 2 szklanki maki krupczatki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- do wyboru: cynamon lub imbir, kakao, olejek migdałowy, pomarańczowy, cytrynowy, otarta skórka z cytryny - w zależności od smaku jaki chcemy nadać ciastkom
- 1 jajko do smarowania, cukier puder do posypania, ewentualnie orzechy do ozdobienia

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, jajko, cukier puder, sól i wybrany składnik wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkować, powycinać kształty ciastek i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zdobić wedle uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...