środa, 12 lutego 2014

Lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Takie łatwe danie a tak rzadko jest u nas przygotowywane - trzeba się jak najszybciej poprawić. Dziś się biorę za lazanię z mięsem mielonym. Jest to potrawa pochodząca z Włoch, do której używany jest specjalny makaron w postaci cienkich prostokątnych płatów. Makaron przekładany jest farszem (najczęściej mięsnym), zalewany sosem i zapiekany.




Składniki:

- 1/2 opakowania makaronu do lazanii (u mnie 13 plastrów)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- ser żółty, ewentualnie mozzarella lub mieszanka obydwu serów
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa z oliwek
- sos beszamelowy (przepis tu)

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Wcisnąć czosnek i dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć mięso. Dodać przecier pomidorowy, smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić oregano i bazylią. Przygotować makaron - każdy płat obgotować kilka minut w wodzie, pilnować, aby płaty się nie posklejały. Formę posmarować oliwą, na spód wyłożyć warstwę makarony. Makaron posmarować sosem beszamelowym, na sos wyłożyć farsz mięsny i posypać serem oraz oregano. Układać kolejne warstwy: makaron, sos, mięso aż do wyczerpania składników. Górę wyłożyć makaronem, zalać beszamelem, grubo posypać serem oraz doprawić oregano i bazylią. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się sera.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...