wtorek, 27 maja 2014

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Zakup większej ilości brzoskwiń wymusił na mnie upieczenie ciasta. Oczywiście nie potraktowałam tego jako przymus, bo jak wiadomo uwielbiam piec ciasta :) Nigdy nie piekłam ciasta drożdżowego z brzoskwiniami, gdyż pasowały mi one zawsze do ciast ucieranych. Ciasto wyszło jak zawsze miękkie, aromatyczne i oczywiście pyszne.


Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zasypania drożdży
- 2-3 krople olejku pomarańczowego
- 50 g masła
- kruszonka (przepis tu)
- lukier (przepis tu)
- 2 brzoskwinie (mogą być również z puszki)

Przygotowanie:

Drożdże zasypać łyżką cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...