wtorek, 24 czerwca 2014

Chlebek bananowy

Prosty, smaczny chlebek bananowy. Przepis pochodzi ze strony. Pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Przepis został delikatnie zmodyfikowany, zmniejszyłam ilość cukru. Polecam upieczenie chlebka na sodzie, gdyż zastąpienie jej proszkiem do pieczenia nie zawsze przyniesie ten sam efekt. Podczas pieczenia chlebek bardzo szybko staje się brązowy, jednak piec należy tyle czasu ile podano w przepisie.



Składniki:

- 3-4 bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać cukier, jajko, cukier waniliowy i sól. Wymieszać mąkę z sodą i przesiać do miski z masą bananową. Całość wymieszać bez użycia miksera. Przełożyć do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej mąką, piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...