czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)

Poniższe ciasto powstało pod szyldem "do trzech razy sztuka". Dwa dni pod rząd piekłam babkę jogurtową, za każdym razem pięknie się wypiekała ale po ostygnięciu opadała i robił się okropny zakalec. Jednak nie dałam za wygraną i szukałam odpowiedniego przepisu. Znalazłam! Babka jest bardzo prosta w wykonaniu, pięknie wyrasta i nie opada. Zasada jej pieczenia jest prosta: jako miarki używamy jednego naczynia (kubka po jogurcie naturalnym lub niewielkiej szklanki) i składniki mieszamy bez użycia miksera. Jogurt najlepiej wybrać jak najgęstszy - czym gęstszy jogurt tym ciasto krócej się piecze. Przepis pochodzi ze strony.



Składniki:

- mały jogurt naturalny - użyłam gęstego greckiego
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kubeczek oleju roślinnego

Przygotowanie:

Mokre składniki ze sobą zmieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą składniki sypkie. Do mokrej mieszaniny dodać suchą i wymieszać jedynie do połączenia składników za pomocą łyżki. Przełożyć do niewielkiej blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.





Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...