sobota, 1 listopada 2014

Makosernik

Makosernik czyli połączenie dwóch bardzo lubianych ciast - makowca i sernika. Całość na kruchym spodzie.



Składniki:

1) Kruche ciasto:

- 1 szklanka mąki
- 100 g margaryny
- 1 żółtko
- 140 g cukru pudru

2) Masa makowa:

- 0,5 kg suchego maku
- 1 białko
- 180 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowego
- garść rodzynek i orzechów włoskich

3) Masa serowa

- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego

4) Polewa

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka stołowa mleka
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Przygotować spód. W tym celu masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na dnie ciasto oraz podpiec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.

Mak zagotować, wystudzić i zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, olejek, białko, kaszę mannę, ubitą pianę z białka, namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Całość wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na górę masę serową, Całość równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Masło rozpuścić z mlekiem i czekoladą w kąpieli wodnej. Polać polewą ostudzone ciasto.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...