sobota, 1 listopada 2014

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy na spodzie z herbatników i czekolady. Idealne połączenie sera i masy kajmakowej. Polecam.



Składniki:

1) Spód:

- 200 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła

2) Masa serowa:

- 1 kg zmielonego sera
- 300 g masy kajmakowej ( 2/3 puszki)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

3) Polewa:

- 150-200 g masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotować spód. W tym celu zmielić w blenderze herbatniki. Masło roztopić wraz z czekoladą. Dodać rozdrobnione herbatniki i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 25 cm. Masę dokładnie docisnąć do dna.

Ser zmieszać na najmniejszych obrotach miksera z masą kajmakową. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jaku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 90 minut.

Na ostudzony wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową. Całość polać roztopioną czekoladą.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...