piątek, 20 września 2013

Meksykańskie burrito z kurczakiem i ryżem

Burrito to potrawa, która swoje pochodzenie zawdzięcza Meksykowi. Jej skład stanowi pszenna tortilla, którą zawija się wokół farszu. Tortilla jest lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu uczynienia jej bardziej elastyczną. Moim nadzieniem do burrito będzie filet z kurczaka, ryż, kukurydza i czerwona fasola.



Składniki:

- 6 plastrów tortilli - użyłam gotowej
- 1/2 fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 woreczek ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1/2 cebuli
- kilka listków sałaty
- łyżka oliwy
- 20 dkg startego żółtego sera
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka

Przygotowanie:

Filet ugotować w bulionie. Do bulionu wrzucić woreczek ryżu i ugotować na sypko. Mięso podzielić na paski - nie kroić, ale odrywać niewielkie kawałki. Rozgrzać oliwę, dodać mięso i 3 minutki podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, ugotowany ryż, odcedzoną kukurydze oraz fasolę. Obrać sparzone pomidory ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wcisnąć czosnek, doprawić solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Na plaster tortilli nakładać farsz, na to starty ser i zawijać w kieszonki. Podgrzać na patelni grillowej.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...