czwartek, 27 lutego 2014

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z kawałkami mięsa i wędlin. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Fasolkę można przygotować w większej ilości oraz zawekować i tak przechowywać w spiżarni.




Składniki:

- 1/2 kg białej fasoli (np. jaś)
- 1 cebula
- 1/2 kg mięsa (łopatka, szynka, karkówka)
- 1 pętko kiełbasy
- 1 przecier pomidorowy
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- 1/2 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Gdy fasola napęcznieje wylać wodę i przełożyć do garnka z bulionem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż fasola zacznie mięknąć. Mięso pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na patelni. Cebulę przypalić nad ogniem. Usmażone mięso oraz cebulę dodać do fasoli i dusić około 30 minut na wolnym ogniu. Gdy fasola jest już miękka dodać przecier pomidorowy oraz doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać majeranek, wyłączyć ogień. Podawać z pieczywem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...