Składniki:
- 1/2 kg białej fasoli (np. jaś)
- 1 cebula
- 1/2 kg mięsa (łopatka, szynka, karkówka)
- 1 pętko kiełbasy
- 1 przecier pomidorowy
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- 1/2 litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Gdy fasola napęcznieje wylać wodę i przełożyć do garnka z bulionem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż fasola zacznie mięknąć. Mięso pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na patelni. Cebulę przypalić nad ogniem. Usmażone mięso oraz cebulę dodać do fasoli i dusić około 30 minut na wolnym ogniu. Gdy fasola jest już miękka dodać przecier pomidorowy oraz doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać majeranek, wyłączyć ogień. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz