czwartek, 27 lutego 2014

Pączki z marmoladą

Zbliża się tłusty czwartek, więc trzeba przygotować coś bardzo tłustego i bardzo słodkiego :) Zatem zabieram się za pączusie.




Składniki:

- 600 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 100 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu lub innego alkoholu spirytusowego
- szklanka mleka
- 20 g drożdży (świeżych)
- smalec do smażenia
- konfitura do nadziewania (u mnie różana)
- cukier puder, lukier, czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa - wedle uznania

Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem. Jak staną się płynne wlać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zaczekać aż zaczną rosnąć. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, rum oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto będzie dość klejące, takie ma być. Przełożyć je do natłuszczonej miski i pozostawić do wyrośnięcia (około 1,5 godziny). Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wykrawać szklanką krążki. Krążki odkładać w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut. Smalec roztopić i nagrzać do temperatury około 175 stopni. Smażyć pączki z obydwu stron. Studzić na kratce. Za pomocą szprycy nadziewać konfiturą. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem, czekoladą lub przyozdobić np. kandyzowaną skórką pomarańczową.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...