wtorek, 4 lutego 2014

Kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce

Kotlety schabowe inaczej - zastępujemy panierkę z bułki tartej ziemniaczaną. Powiem szczerze, że efekt jest ciekawy, bałam się, że kotlet się nie usmaży, więc dobrze rozbiłam mięso, ale spokojnie można dać nieco grubsze. Danie podałam z czerwonym barszczem.




Składniki: 

- 5 plastrów schabu wieprzowego
- 3-4 ziemniaki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki 
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Schab rozbić, przyprawić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Starte ziemniaki doprawić, wbić 2 jajka i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Na talerzyku kłaść plaster schabu, rozkładać na nim równomiernie łyżkę ziemniaków ( na jednej stronie ). Przenosić ziemniaczaną stroną na rozgrzany tłuszcz. Już bezpośrednio na patelni kłaść na drugą stronę mięsa również łyżkę ziemniaków i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Obrócić na drugą stronę. Smażyć na złoto w dość głębokim oleju, do otrzymania chrupiących brzegów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...