czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z borówką

Znowu naszła mnie ochota na ciasto drożdżowe. Tym razem na pierwszy plan wyszła borówka amerykańska. Piękne dojrzałe owoce, super komponujące się z ciastem drożdżowym i nadające mu nie tylko rewelacyjnej kolorystyki ale i borówkowego aromatu.



Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zasypania drożdży
- 2-3 krople olejku pomarańczowego
- 50 g masła
- kruszonka (przepis tu)
- lukier (przepis tu)
- 500 g owoców borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Drożdże zasypać łyżką cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Wyłożyć na ciasto owoce. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...