niedziela, 18 maja 2014

Drożdżówki z konfiturą

Ciekawy pomysł na bułeczki drożdżowe z konfiturą. Dla mnie najlepsza do wypieków jest konfitura różana, więc staram się jej używać najczęściej. Fantazyjne zawinięcie bułeczek powoduje, że są one nie tylko smaczne ale również bardzo efektownie się prezentują.


Składniki na ciasto:

- 30 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli

- konfitura ( u mnie różana)

Składniki na lukier:

- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- kropla olejku śmietankowego

Przygotowanie:

Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.

Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Podane składniki na lukier dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce bułki smarować lukrem.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...