niedziela, 18 maja 2014

Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (zwany pospolicie mleczem) to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych. Jest on bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Niezastąpiony w leczeniu kamicy nerkowej, anemii czy reumatyzmu. Z kwiatów mniszka można otrzymać napar, który jest pomocny w leczeniu nieżytów gardła, jamy ustnej i oskrzeli. Wiosna to czas kiedy mniszek lekarki kwitnie, na łąkach pojawia się bardzo dużo żółtych kwiatków i to właśnie z tych kwiatów przygotuję miód, niezastąpiony w czasie przeziębień, który może w czasie zimy z powodzeniem zastąpić tradycyjny miód pszczeli.


Składniki:

- około 600 kwiatków mniszka lekarskiego
- 1 szklanka wody
- 1 kg cukru
- 1 cytryna

Przygotowanie:

Zebrać kwiatki, rozsypać na około godzinę, aby pozbawić je owadów.  Przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować około 15-20 minut. Ostudzić. Przecisnąć przez ścierkę, zostawiając sam płyn. Ponownie zagotować z cukrem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Ponownie zagotować, odparować nadmiar wody - miód ma być gęstawy, pod koniec gotowania wcisnąć sok z cytryny. Gorący przelać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem do ostudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...