niedziela, 18 maja 2014

Drożdżowy chleb pszenny z cebulką i boczkiem

Jak powstał chleb? Zaglądam do lodówki a tam z górnej półki uśmiechają się do mnie drożdże. Pytam zatem: "chcecie do mleka czy do wody?". Odpowiedziały: "do wody" ;) Pomyślałam zatem: "Ok, będzie chleb". Gdyby wybrały mleko byłoby pewnie kolejne ciasto drożdżowe :) Chleb jest upieczony na bazie drożdżowego chleba pszennego z otrębami (kliknij po przepis). Tym razem sam dodatek cebuli został wzbogacony wędzonym boczkiem, dzięki czemu sam chleb zyskał ciekawy aromat.


Składniki:

- 1 l ciepłej wody
- 2 cebule
- 20 dkg boczku wędzonego
- 50 g drożdży (świeżych)
- 1 kg mąki
- 2+2 łyżki oliwy
- łyżka soli
- szczypta cukru
- 5 łyżek otrąb pszennych lub żytnich

Przygotowanie:

Cebule pokroić dość drobno i delikatnie podrumienić z boczkiem pokrojonym w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Drożdże skruszyć do ciepłej wody, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, zamieszać, dodać olej, sól, cebulę i otręby. Łyżką wyrobić ciasto - będzie klejące, ale dość dobrze będzie odchodzić od łyżki. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę - podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na godzinę. U mnie piekł się około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłożyć od razu na kratkę celem wystudzenia. Chlebek powinien idealnie "wyjść" z foremki.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...