niedziela, 18 maja 2014

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Fantazyjnie zawinięte drożdżówki z nadzieniem z twarogu. Twaróg wzbogacony rodzynkami moczonymi w rumie.


Składniki na ciasto:

- 30 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli

Składniki na masę serową:

- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu

Składniki na lukier:

- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- kropla olejku śmietankowego

Przygotowanie:

Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.

Twaróg zmielić z cukrem jajkiem i cukrem waniliowym w blenderze na gładką masę. Rodzynki namoczyć w rumie i poczekać aż napęcznieją. Następnie rodzynki wymieszać z masą serową.

Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Podane składniki na lukier dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce bułki smarować lukrem.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...